Chłodnik litewski z awokado.jpeg

Chłodnik litewski z awokado.jpeg
Rozmiar 15 KB
Składniki, 6 porcji:

• około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami (wielkości limonki)
• 2 litry bulionu jarzynowego
• sól
• 200 ml śmietany 18%
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 litra maślanki, zimnej
• 1/2 litra kefiru, zimnego

Dodatki:
• 10 rzodkiewek
• po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
• 1 awokado



Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.
Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika.
Wywar wymieszać z maślanką i kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Pokroić rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed samym podaniem dodać pokrojone w kosteczkę awokado.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl