KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
Rozmiar 22 KB
na naleśniki:
1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleko
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:
1 mała cebula
100g kiszonej kapusty
300g grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
4 średnie pieczarki
1 mały pęczek natki pietruszki
zamrożony bulion w kostkach
½ łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

na panierkę:
garść posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko z jajka

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl