Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg

Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
Rozmiar 31 KB
SKŁADNIKI
■ 6 dużych ziemniaków ■ 2 łyżki kukurydzy z puszki ■ 2 łyżki czerwonej fasoli ■ 300 g mielonego mięsa wołowego ■ 2 pomidory ■ 1 łyżka siekanej cebuli ■ olej do smażenia ■ 2 łyżki masła ■ 2-3 ostre papryczki ■ sól ■ kilka listków kolendry



1 Ziemniaki po dokładnym umyciu ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź je i odkrój wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrąż środki.



2 Pomidory pokrój w kostkę, papryczki posiekaj bardzo drobno. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj mielone mięso i smaż kilka minut, mieszając. Po tym czasie dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory i posiekane papryczki. Dopraw solą i smaż jeszcze 2-3 min.



3 Do wydrążonych ziemniaków ponakładaj nieco masła, a następnie przygotowany farsz. Każdy ziemniak przykryj odciętym wierzchem i owiń kawałkiem folii aluminiowej. Opiekaj na grillu ok. 20 min. Udekoruj listkami kolendry.



RADY
■Ziemniaki możesz także upiec w piekarniku. ■Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw,
dodaj mniej papryczek. ■Danie nieco zmieni smak, jeśli do smażenia mięsa dodasz
kilka listków świeżych ziół, np. tymianku lub rozmarynu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl