Chłodnik.jpeg
Chłodnik.jpeg Rozmiar 28 KB |
• 3 filiżanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
• 1 filiżanka maślanki
• 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
• 2 filiżanki chudego mleka (0,5%)
• 1 filiżanka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
• 2 garście posiekanej sałaty
• 2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
• 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
• 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka posiekanej natki
• 1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego (opcjonalnie)
• sól morska
Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, masło i koperek do ziemniaków
Wykonanie:
Posiekany szczypiorek i rzodkiewki włożyć do większej miski, posolić i wymieszać. Dodać koperek, natkę pietruszki i ogórka jeśli go używamy. Dodać sałatę i botwinkę, posolić i wymieszać.
Wlać kefir, maślankę, jogurt, mleko i wodę, zamieszać. Dodać ewentualnie więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję chłodnika. Doprawić solą morską. Trzymać w lodówce do czasu podania.
Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Odcedzić, dodać rozpuszczone masło lub skwarki. Posypać koperkiem.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynką.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl