PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg Rozmiar 27 KB |
2 cukinie
garść liści szpinaku
50g sera feta
1 ząbek czosnku
garść świeżych liści mięty
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Na salsę:
1 pomidor
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
kilka listków mięty
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt.
Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
Gotowe placuszki podawać z salsą.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynką.jpeg
- HAMBURGERY (4 porcje).jpeg
- KURCZAK PIECZONY.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl