KURCZAK PIECZONY.jpeg
KURCZAK PIECZONY.jpeg Rozmiar 27 KB |
5 gałązek rozmarynu
1 główka czosnku
2 sparzone cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Kurczaka dokładnie umyć, posolić i popieprzyć w środku. W moździerzu przygotować pastę z posiekanych liści szałwii, 4 posiekanych ząbków czosnku, posiekanych listków z 2 gałązek rozmarynu, pieprzu, otartej skórki cytrynowej i 2 łyżek oliwy. Od góry naciąć skórę kurczaka w jednym miejscu i oddzielić ją od mięsa. Natrzeć marynatą mięso pod skórą, a w środku mięso posolić. Odstawić na min. 3h, żeby kurczak dobrze się zamarynował. Cytryny pokroić na ćwiartki, włożyć do środka kurczaka, razem z resztą ząbków czosnku i rozmarynem. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 45 minut. Po tym czasie rozciąć torebkę od góry i piec jeszcze 10 minut.
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 250 kcal.
Podobne
- Index
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTÄ„ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynkÄ….jpeg
- HAMBURGERY (4 porcje).jpeg
- KLOPSY W SOSIE.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- zespolfriends.xlx.pl