Chłodnik litewski z awokado.jpeg
Chłodnik litewski z awokado.jpeg Rozmiar 15 KB |
• około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami (wielkości limonki)
• 2 litry bulionu jarzynowego
• sól
• 200 ml śmietany 18%
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 litra maślanki, zimnej
• 1/2 litra kefiru, zimnego
Dodatki:
• 10 rzodkiewek
• po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
• 1 awokado
Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.
Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika.
Wywar wymieszać z maślanką i kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Pokroić rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed samym podaniem dodać pokrojone w kosteczkę awokado.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynką.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl