Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg Rozmiar 31 KB |
■ 6 dużych ziemniaków ■ 2 łyżki kukurydzy z puszki ■ 2 łyżki czerwonej fasoli ■ 300 g mielonego mięsa wołowego ■ 2 pomidory ■ 1 łyżka siekanej cebuli ■ olej do smażenia ■ 2 łyżki masła ■ 2-3 ostre papryczki ■ sól ■ kilka listków kolendry
1 Ziemniaki po dokładnym umyciu ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź je i odkrój wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrąż środki.
2 Pomidory pokrój w kostkę, papryczki posiekaj bardzo drobno. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj mielone mięso i smaż kilka minut, mieszając. Po tym czasie dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory i posiekane papryczki. Dopraw solą i smaż jeszcze 2-3 min.
3 Do wydrążonych ziemniaków ponakładaj nieco masła, a następnie przygotowany farsz. Każdy ziemniak przykryj odciętym wierzchem i owiń kawałkiem folii aluminiowej. Opiekaj na grillu ok. 20 min. Udekoruj listkami kolendry.
RADY
■Ziemniaki możesz także upiec w piekarniku. ■Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw,
dodaj mniej papryczek. ■Danie nieco zmieni smak, jeśli do smażenia mięsa dodasz
kilka listków świeżych ziół, np. tymianku lub rozmarynu.
Podobne
- Index
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynką.jpeg
- HAMBURGERY (4 porcje).jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl