PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg Rozmiar 25 KB |
2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia
Na twarożek:
250g twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.
Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zapiekanka z makaronem i szynką.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- zespolfriends.xlx.pl