KLOPSY W SOSIE.jpeg

KLOPSY W SOSIE.jpeg
Rozmiar 16 KB
KLOPSY W SOSIE

50 dag mielonego mięsa drobiowego lub cielęciny
- 1 jajko
- pół kajzerki
- sól
- pieprz

Na sos:
- pęczek koperku
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Mięso połączyć z jajkiem, namoczoną i odciśniętą kajzerką, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ugotować je na parze albo w małej ilośc wody lub bulionu. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, przyprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową, można dodać trochę bulionu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Koperek opłukać, dokładnie osączyć, usunąć grube łodygi, drobno posiekać, dodać do sosu, wymieszać. Do sosu włożyć ugotowane klopsiki, doprowadzić do wrzenia, zestawić, podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl