KLOPSY W SOSIE.jpeg
KLOPSY W SOSIE.jpeg Rozmiar 16 KB |
50 dag mielonego mięsa drobiowego lub cielęciny
- 1 jajko
- pół kajzerki
- sól
- pieprz
Na sos:
- pęczek koperku
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Mięso połączyć z jajkiem, namoczoną i odciśniętą kajzerką, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ugotować je na parze albo w małej ilośc wody lub bulionu. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, przyprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową, można dodać trochę bulionu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Koperek opłukać, dokładnie osączyć, usunąć grube łodygi, drobno posiekać, dodać do sosu, wymieszać. Do sosu włożyć ugotowane klopsiki, doprowadzić do wrzenia, zestawić, podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl