lasania.jpeg

lasania.jpeg
Rozmiar 19 KB
Lasania
Składniki:

15-17 płatów makaronowych na lasanie

1 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 duża cebula

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 szklanka wody

4-6 łyżek oleju

1 łyżka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

20 dag żółtego sera



Składniki na sos beszamelowy:

3 i 1/2 szklanki mleka

4 łyżki masła

4 łyżki mąki

szczypta białego pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej



Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj mięso.



Mięsko z cebulką........................

Wszystko smaż do momentu, aż męso będzie się delikatnie rumienic, dodaj wtedy wodę i przecier pomidorowy, zioła prowansalskie. Wszystko razem zagotuj, dopraw solą i pieprzem.



Gotowe mięso z przecierem.........................

W garnku rozpuśc masło, dodaj mąkę dokładnie wymieszaj, powoli dolewaj mleko jednocześnie cały czas mieszając tak aby nie porobiły nam się grudki, wszystko razem gotuj do momentu zgęstnienia sosu, doaj wtedy pieprz i gałkę muszkatołową.



Gotowy sos beszamelowy..........................

Na dużą brytfannę wylej cięka warstwę sosu beszamelowego, na nim poukładaj płaty makaronu, na makaron wyłóż niewielka ilośc mięsa, polej je sosem beszamelowym i posyp startym żółtym serem.



Układanie lasani..................

Na ser ułóż płaty makaronu, na makaron wyłóż mięso polej sosem i posym serem, jeszcze raz poukładaj płaty makaronu , na to mięso które polej sosem, a na wierzh posyp startym sere.



Przed pieczeniem..............................

Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 30-40 minut. Smacznego !
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl