ruloniki w galarecie.jpeg

ruloniki w galarecie.jpeg
Rozmiar 6 KB
SKŁADNIKI:
12 plastrów szynki
2 jaja
1 puszka szparagów konserwowych zielonych lub białych
1 łyżka szczypioru
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżki majonezu
1 l bulionu z kostki warzywnego lub drobiowego
¾ paczki żelatyny
½ pomidora
3 różyczki brokuła
3 różyczki kalafiora
6 małych karotek
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, a kiedy będą zimne rozgnieść je widelcem, dodać musztardę, szczypior, majonez, przyprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Szparagi odsączyć z zalewy. W osolonej wodzie podgotować kilka minut brokuła, kalafior i karotkę. Bulion zagotować i do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Rozłożyć 6 plastrów szynki i na każdym z nich rozsmarować pastę jajeczną, potem poukładać szparagi i złożyć rogi szynki do siebie na zakładkę. Następnie przygotować pozostałe 6 plastrów szynki i układać na nich pojedynczo nadzianą szynkę złączeniami do spodu i znowu zwinąć na zakładkę. Tak przygotowane rulony układać w szerokim, niewysokim naczyniu, a na każdy rulon położyć po kawałku pokrojonego w pół plastry pomidora, a w wolnych miejscach poukładać ugotowane warzywa i wszystko zalać gotową, ciepłą zalewą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl