szaszłyki.jpeg

szaszłyki.jpeg
Rozmiar 31 KB
SZASZŁYKI z PIERSI KURCZAKA :

podwójna pierś kurczaka
papryka czerwona
2 - 3 cebule
10 -15 dag boczku wędzonego

marynata :
około 1/2 szkl. oleju
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku (suszony lub świeży)
1/2 łyżeczki vegety
szczypta pieprzu , szczypta soli , szczypta papryki słodkiej

Piersi pokroić w kostkę około 2 - 2,5 cm . Olej wymieszać z przyprawami (czosnek przecisnąć przez praskę) i zalać mięso , odstawić na około 3 godziny . Boczek i cebulę pokroić w plastry około 0,5 cm grubości (ale zależy od upodobań) , paprykę w kawałki . Na wykałaczki do szaszłyków nabijać na przemian mięso , cebulę , boczek , paprykę . Szaszłyki owinąć w folię aluminiową (najlepiej każdy osobno) i piec na grilu do miękkości mięsa . Można też bezpośrednio na grilu , ale na tlącym się żarze
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl