zupa botwinka.jpeg
zupa botwinka.jpeg Rozmiar 23 KB |
• 1 duża marchewka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
• 1 pietruszka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
• 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami wielkości nie mniejszej niż jajko lub limonka
• 2 litry bulionu (mięsnego lub z 2 kostek rosołowych wraz z 1 łyżką masła)
• 250 ml śmietany 18%
• 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
• 2 łyżki soku z cytryny
Dodatki (dowolnie): chleb, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, ser biały
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę jesienną chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut.
Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Podobne
- Index
- Kuchnia Meksykańska - Ziemniaki pieczone na ostro.jpeg
- PIERŚ KURCZAKA NA SAŁACIE Z MELONEM.jpeg
- Pasztet drobiowy ze śliwkami.jpeg
- Rolada drobiowa super.jpeg
- PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM.jpeg
- PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU.jpeg
- PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE.jpeg
- Szpinak z mięsem w cieście.jpeg
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.jpeg
- Chłodnik litewski z awokado.jpeg
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wspomnienie.keep.pl