zupa botwinka.jpeg

zupa botwinka.jpeg
Rozmiar 23 KB
Składniki:

• 1 duża marchewka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
• 1 pietruszka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
• 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami wielkości nie mniejszej niż jajko lub limonka
• 2 litry bulionu (mięsnego lub z 2 kostek rosołowych wraz z 1 łyżką masła)
• 250 ml śmietany 18%
• 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
• 2 łyżki soku z cytryny

Dodatki (dowolnie): chleb, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, ser biały






Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę jesienną chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut.
Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rgawlik.xlx.pl